Analiza dochodów i wydatków samorządu terytorialnego w gminie Dębno - Mizera, Kinga (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena gospodarki budżetowej samorządu terytorialnego gminy Dębno w latach 2005-2007, którą zawarto w czterech rozdziałach. Rozdział pierwszy to ogólna charakterystyka gminy, jej funkcje i kompetencje oraz podstawy prawne gospodarki finansowej tejże gminy. Rozdział drugi zawiera charakterystykę dochodów i wydatków gminy, planowanie i uchwalanie budżetu oraz kontrolę realizacji budżetu. Rozdział trzeci przedstawia schemat organizacyjny gminy, ludność i infrastrukturę samorządu terytorialnego. Rozdział czwarty to wydatki i dochody gminy Dębno w latach 2005-2007 oraz ocena gospodarki budżetowej. Wszystkie wnioski i spostrzeżenia zawarte zostały w zakończeniu pracy.
An analysis of Dębno local government’s income and expenditure
Keywords: finanse lokalne; budżet gminy; gmina; budżet samorządu terytorialnego