Analiza systemu oceniania pracowników w firmie SGL Carbon Polska S.A. - Wojnarowska, Alicja (My University, 2012)
Celem pracy było zidentyfikowanie i dokonanie oceny systemowych rozwiązań w ocenianiu pracowników firmy SGL Carbon Polska S.A. Przedmiotem badań były zasady oceniania pracowników oraz zmiany zachodzące w systemie ocen okresowych. W procesie badawczym posłużono się analizą dokumentów wewnętrznych firmy. W rozdziale pierwszym omówiona została koncepcja zarządzania zasobami ludzkimi oraz pojęcia zarządzanie zasobami ludzkimi, ocenianie oraz omówione zostały rodzaje ocen. W rozdziale drugim przedstawione zostały zasady oceniania, kryteria oceniania, metody i techniki oceniania oraz błędy popełniane w trakcie realizacji systemu. Trzeci rozdział zawiera charakterystykę badanej firmy – SGL Carbon Polska S.A. Natomiast w rozdziale czwartym dokonano przedstawienia systemu oceny okresowej na przestrzeni lat 2002-2008 oraz przeprowadzono analizę dokumentów dotyczącą stosowanego w firmie systemu ocen. Wyniki badań pozwoliły na sformułowanie wniosków oraz wskazanie propozycji zmian w badanym systemie ocen okresowych. Aktualnie stosowana ocena okresowa pracowników po latach modyfikacji jest bardzo dobrze opracowana i w pełni uwzględnia podstawowe zasady oceniania właściwe dla organizacji zorientowanych funkcjonalnie. Proponowane kierunki zmian związane są z nowymi wyzwaniami dotyczącymi rozwoju zarządzania procesowego.

The aim of this essay was to identify and assess the systemic solutions in evaluating SGL Carbon Polska S.A.’s employees. The research was the rules of evaluating employees and changes in the system of periodic evaluations. In the research process the analysis of internal documents of the company was used. The first chapter discusses the concept of human resource management and concepts of human resource management, assessments and discussed types of assessments. The second chapter presents the principles of assessment, evaluation criteria, methods and assessment techniques and mistakes made during the implementation of the system. The third chapter contains a description of the audited company - SGLCarbon Poland SA. Chapter four presents an interim evaluation of the system over the years 2002-2008 and the analysis of documents used in the company on rating system. The results allowed to formulate and identify proposals for changes on the target of periodic evaluations. The current interim evaluation of employees, after years of modification is very well established and fully respects the fundamental principles of evaluation appropriate for the functionally-oriented organizations. Proposed directions of change are related to the new challenges for the development of process management.
Analysis of the personnel evaluation system in SGL Carbon Polska S.A. company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; oceny okresowe; zasady oceniania; procedury oceniania; pracownicy; human resource management; periodic assessment; principles of evaluation; evaluation procedures; employees