Nadzór korporacyjny w Spółkach Skarbu Państwa. Analiza prawna i organizacyjna - Olchawa, Agnieszka (My University, 2012)
Pod pojęciem „corporate governance” w szerokim znaczeniu rozumie się ogół wzajemnych relacji pomiędzy akcjonariuszami, członkami organów zarządczych i kontrolnych, a także grupami interesów związanych z korporacją, przede wszystkim jej pracowników i wierzycieli (tzw. stakeholders). Relacje te determinują sposób, w jaki korporacja publiczna jest zarządzana, a także zasady sprawowania kontroli nad spółką oraz alokacji dochodu i ryzyka związanego z jej działalnością. Nadzór korporacyjny w ujęciu pluralistycznym, uwzględnia nie tylko interes akcjonariuszy, lecz również innych podmiotów związanych ze spółką. Zasadniczym celem międzynarodowej dyskusji dotyczącej corporate governance w szerokim ujęciu jest odpowiedź na pytanie o właściwy dobór mechanizmów prawnych i ekonomicznych, wpływających na optymalizację zasad funkcjonowania korporacji publicznych, tzn. zasad podejmowania decyzji jej dotyczących oraz alokacji praw kontroli nad nią tak, aby związane w niej środki ludzkie, pieniężne i materiałowe wykorzystywane zostały w możliwe najbardziej efektywny ekonomicznie sposób. Międzynarodowy charakter dyskusji na temat zasad nadzoru korporacyjnego przejawia się z kolei w intensywnych badaniach o charakterze prawnoporównawczym, których celem jest ustalenie zasadniczych cech i zasad funkcjonowania narodowych modeli corporate governance, a także próba odpowiedzi na pytanie, na ile określone regulacje prawne i instytucje prawno-ekonomiczne, występujące w określonym modelu, dają się „przeszczepić” do innego narodowego systemu i pozytywnie wpłynąć na jego kształt.

Whole of mutual rate is understood under notion in wide meaning among shareholders “corporate governance”, members of (limbs of) management organs and check, as well as with corporation interest groups related, first of all, employee (staff) and creditors ( so called ) stakeholders. These rates determine manner, public corporation is administered to that, as well as principles of prosecution of controls over company and allocation of revenue and risks related with its (her) activity. cure captivation of corporate oversight „ pluralistic ”, interest of (business of) shareholder talk taking into consideration not only, it cure with company also other subjects related. Answer is fundamental purpose of international discussion in wide captivation on question about proper (suitable) selection of legal mechanism concerning corporate governance and effecting optimization of principle of functioning public corporation economic, i.e. principles of taking a decision of concerning and it talk over allocation control so her (it), in order to center (means) define relate in (to) human her (it), money (financial) and become (stay) to possible material take advantage effective manner most economically. Then international character of discussion manifests about principles of corporate oversights in intensive research at the nature legally -comparative, installation of fundamental feature is purpose which (who) and principles of functioning of national models corporate governance, as well as attempt of (test of) answer on question, it define legal regulations on what and institutions legally -economic, in definite model taking a stand, for other national system give „transplant ” and effect its (his) form positively.
Corporate governance in public sector. Low and organisation analises
Keywords: nadzór korporacyjny; pluralizm; etyka; odpowiedzialność; patriotyzm