Ograniczanie wypadkowości na podstawie zakładu produkującego wyposażenie do sklepów - Stańczyk, Justyna (My University, 2011)
Celem pracy jest wykazanie, jakie działania podejmowane w zakładach pracy mogą zapobiegać wypadkom przy pracy jako zdarzeniom nagłym, związanym z pracą, wywołanymi przyczyną zewnętrzną, powodującymi uraz lub śmierć. Natomiast do celów szczegółowych należeć będzie wskazanie środków i technik mających wpływ na bezpieczne wykonywanie zadań przez pracowników. Do tych celów należeć będzie także identyfikacja zagrożeń w miejscu pracy, która jest podstawą do określenia rodzaju konieczności podejmowanych działań zapobiegawczych. W pierwszym rozdziale poruszona została problematyka samego wypadku przy pracy, przyczyn jego wystąpienia oraz skutków jakie może on za sobą nieść. Opisuje także działania jakie musi podjąć zakład pracy w momencie wypadku oraz na jakie świadczenia może liczyć poszkodowany. Drugi rozdział opisuje czynności jakie należy podejmować by ograniczać wypadkowość. Ważne jest to, aby zapoznawać pracowników z istniejącym zagrożeniem na określonych stanowiskach. W tym celu tworzy się ocenę ryzyka zawodowego, szkolenia, ale także stosuje się środki zapobiegawcze, przepisy prawa, wymagania dotyczące pomieszczeń pracy czy maszyn. Rozdział ten także zawiera opis środków chroniący pracowników przed zagrożeniami w środowisku pracy i skutkami urazów doznawanych podczas wypadków przy pracy. W rozdziale kolejnym, czyli trzecim w praktyce zostały przedstawione metody ograniczania wypadkowości na podstawie zakładu pracy produkującego wyposażenie do sklepów. Opisuje on działania firmy, które wpływają na bezpieczne wykonywanie zadań przez pracowników. W pracy tej użyta została literatura głównie z zakresu tematyki bezpieczeństwa i higieny pracy, zawiera ona także fragmenty z rozporządzeń, czasopism branżowych, materiały z wykładów oraz materiały wewnętrzne firmy. Z przeprowadzonej w zakładzie analizy wypadkowości czy analizy stanu bhp wynika, że Firma stosując odpowiednie metody i środki zapobiegawcze, unika wypadków przy pracy z winy pracodawcy i chorób zawodowych, także pracownicy są bardziej świadomi zagrożeń. Wszystko to Firma uzyskuje dzięki właściwie prowadzonym szkoleniom, rzetelnie sporządzonej ocenie ryzyka zawodowego, a także stosowaniu się do przepisów prawa odnośnie wszystkich aspektów dotyczących miejsca pracy.
Reducing accidents - a case study of a store equipment manufacturer
Keywords: BHP; praca; bezpieczeństwo; wypadki przy pracy; ryzyko zawodowe