Analiza finansowa w ocenie sytuacji finansowej Produkcyjno Usługowej Spółdzielni Pracy w Nowym Sączu - Dobosz, Edyta (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie roli analizy finansowej w ocenie sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Hipoteza badawcza zakłada, iż analiza finansowa jest skutecznym narzędziem oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa i dzięki analizie sprawozdań finansowych oraz wskaźników finansowych można ocenić kondycję przedsiębiorstwa. Hipoteza ta została zweryfikowana na podstawie otrzymanych wyników. Te wyniki stanowią podstawę do weryfikacji słuszności decyzji podjętych w przeszłości oraz ustalenia punktu wyjścia zamierzeń bieżących i przyszłościowych. Zaprezentowane w niniejszej pracy techniki, narzędzia i metody mają na celu ułatwienie oceny bieżącej działalności przedsiębiorstwa oraz prognozowanie działań rozwojowych. W istocie chodzi o eliminację błędów w podejmowaniu decyzji. Wspieranie decyzji kierowniczych dokonuje się także w drodze przedstawienia doraźnych, fachowych analiz oraz interpretacji wszystkich wielkości ekonomicznych, które powinny mieć wpływ na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Niezbędne jest tutaj posługiwanie się instrumentami analizy finansowej. Tak więc można stwierdzić, że analiza finansowa jest skutecznym narzędziem oceny sytuacji finansowej Spółdzielni i dzięki analizie sprawozdań finansowych oraz wskaźników można ocenić jej kondycję.
The financial analysis in assessing the financial situation of the Services Production Cooperative Work in Nowy Sącz
Keywords: analiza finanasowa; ocena finansowa przedsiębiorstwa; przedsiębiorstwo; sprawozdania finansowe