Przemiany historyczne, społeczne i polityczne Gminy Nowe Warpno po 1945 r. - Tokarska, Karolina (My University, 2015)
Gmina Nowe Warpno jest położona w północno – zachodniej części województwa zachodniopomorskiego. Walorem gminy jest jej częściowa lokalizacja w Puszczy Wkrzańskiej oraz otaczające półwysep wody Zalewu Szczecińskiego. Celem pracy była analiza procesu przemian historycznych, społecznych i politycznych Gminy Nowe Warpno po 1945 r. 4 października 1945 r. gmina Nowe Warpno została wcielona w granice Polski. Częściowa wymiana ludności doprowadziła do zerwania ciągłości kulturowej na tym terenie. Integracja nowej społeczności oraz wytworzenie więzi lokalnych jest procesem długotrwałym. Stopniowe zmiany polityczne oraz społeczne pozwoliły na ukształtowanie tożsamości nowej społeczności lokalnej. Chęć współpracy oraz podejmowanie społecznych inicjatyw po obydwóch stronach granicy pozwoliła na stworzenie poprawnych relacji z byłymi i obecnymi mieszkańcami niemieckich przygranicznych miejscowości. Działania podparte zostały licznymi porozumieniami oraz umowami partnerskimi pomiędzy jednostkami samorządowymi. Badania zostały przeprowadzone na podstawie dostępnej literatury przedmiotu, materiałów udostępnionych przez Gminę Nowe Warpno, artykułów prasowych, internetowych, audycji telewizyjnych, zasobów Bałtyckiej Biblioteki Cyfrowej oraz Banku Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego i źródeł własnych. Gmina Nowe Warpno dąży do miana transgranicznego ośrodka rekreacyjno – wypoczynkowego, dzięki wykorzystaniu swoich walorów przyrodniczych oraz położenia geograficzno - politycznego nad Zalewem Szczecińskim, co umożliwia zrównoważony rozwój społeczno – gospodarczy.

Nowe Warpno municipality is situated in north western part of Zachodniopomorskie voivodeship. One of the values of Nowe Warpno is its partial location in Wrzańska Forest and surroundings of Szczeciński Bay. The aim of the thesis was the analysis of historical, social and political changes in Nowe Warpno municipality after 1945. On 4th of October 1945, Nowe Warpno municipality was included in Polish territory. Partial exchange of people resulted in the severance of cultural continuity in this area. Integration of new population and creation of new local connections was a long process. Gradual political and social changes enable forming the identity of new local society. Willingness for cooperation and common social initiatives led to the right relations with the former and current German cross-borders. Cooperation was ratified with numerous agreements including partnership agreement between local government units. The study was conducted on the basis of available literature, materials provided by Nowe Warpno municipality, Internet and paper articles, TV audition, resources available in Baltic Digital Library, Central Office of Statistics and personal resources. Nowe Warpno municipality strives for the name of transfrontier centre of tourism and recreation thanks to its environmental values and convenient geopolitical location by the Szczeciński Bay, which enables well-balanced socio-economic development.
Historical, social and political changes in Nowe Warpno municipality after 1945
Keywords: Nowe Warpno; turystyka; przebudzenie; Zalew Szczeciński; Puszcza Wkrzańska; przemiany; promenada; żeglarze; Nowe Warpno; tourism; revival; Szczeciński Bay; Wkrzańska Forest; changes; promenade; sailors