Pozafinansowe narzędzia motywowania pracowników na przykładzie Telekomunikacji Polskiej S.A. - Gąsiorek, Agnieszka (My University, 2010)
Celem pracy jest próba oceny systemu motywowania pozafinansowego pracowników w Telekomunikacji Polskiej S.A, oraz identyfikacja narzędzi, sposobów motywowania. Analiza literatury przedmiotu oraz przegląd dotychczasowych badań empirycznych pozwala na sformułowanie hipotezy badawczej: Pozafinansowe elementy motywowania pracowników wpływają na efektywność ich pracy i osiągane rezultaty firmy. Do opracowania tak szerokiego zagadnienia posłużono się bogatą literaturą polską, jak i zagraniczną, która podejmowała ten problem. Aby zrealizować powyższe cele przeprowadzono badanie z dyrektorem pionu kontrolingu grupy TP oraz z 15 pracownikami Telekomunikacji Polskiej S.A. W badaniach zastosowano ankietę własnej konstrukcji. Badania miały charakter anonimowy. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera podstawowe informacje dotyczące celu i funkcji zarządzania oraz motywowania. Przedstawiono opisaną w literaturze istotę motywacji do pracy a także główne jej teorie. Opisano również instrumenty pobudzające motywacje jak i klasyfikację narzędzi motywowania pracowników. Rozdział drugi przedstawia pojęcie motywowania w ujęciu pozapłacowym oraz omówienie opisanych w literaturze poglądów dotyczące wynagradzania pozapłacowego. Rozdział trzeci opisuje miejsce badań, Telekomunikację Polską S.A. jej historię, strukturę organizacyjną oraz model zarządzania stosowany w tej firmie. Rozdział czwarty opiera się na analizie przeprowadzonej anonimowo ankiety z dyrektorem pionu kontrolingu grupy TP oraz pracownikami tego działu na temat pozafinansowego motywowania. Autor przedstawia motywowanie, jako nierozłączną część zarządzania, dzięki której firma osiąga oczekiwaną produktywność pracowników jak i całych zespołów.
Non-financial motivation of employees based on example of Polish Telecommunications
Keywords: motywowanie pracowników; Telekomunikacja Polska S.A.; zarządzanie zasobami ludzkimi