Wybrane aspekty konsekwencji zagranicznych migracji Polaków po integracji polski z Unią Europejską - Michalik, Anna (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest weryfikacja hipotezy o korzystnym wpływie emigracji zarobkowych Polaków na sytuację społeczno – gospodarczą Polski. Podstawą weryfikacji tej hipotezy są wyniki aktualnych badań i analiz dotyczących wybranych aspektów migracji. W pracy tej wykorzystane są głównie raporty z badań polskich i zagranicznych instytucji, a także ośrodków badawczych, opublikowane od momentu integracji Polski z Unią Europejską, związane między innymi z tematyką badania migracji, rynku pracy, rozwoju społecznego i gospodarki. Do analizy wykorzystane były również czasopisma naukowe. Praca jest syntezą dostępnych badań i analiz w tematyce migracji Polaków, zawierającą informacje na temat skutków tychże migracji i zagadnień z nimi związanych. Hipoteza została częściowo potwierdzona, ponieważ emigracje obywateli polskich rzeczywiście przynoszą szereg korzyści, ale i powodują również znaczne straty. Głównym negatywnym następstwem emigracji w dłuższym okresie będzie spadek potencjalnego PKB oraz obniżenie się długoterminowego tempa wzrostu PKB. Innym również istotnym skutkiem jest odpływ wykwalifikowanych pracowników. Duża skala wyjazdów zagranicznych prowadzi także do spadku liczby ludności, co może doprowadzić do załamania demograficznego. Wyjazdy zarobkowe wpływają negatywnie także na życie rodzinne. Funkcjonuje już pojęcie „eurosieroctwa” w odniesieniu do dzieci, których rodzice pracują za granicą, a dzieci te pozostają w kraju. Wyzwaniem dla państwa powinna być działalność zachęcająca emigrantów do powrotu do Polski, a także podejmowanie działań zniechęcających do wyjazdów z kraju.
The selected aspects of the consequences of the foreign migration of poles after the integration of Poland with the European Union
Keywords: migracja ludności; rynek pracy; Polska; Unia Europejska; migracja zarobkowa