Systemy podatkowe i ich wpływ na rynki kapitałowe - Ryś Lucyna (My University, 2003)
Stopień rozwoju społecznego i wynikająca stąd organizacja państw narzuca konieczność nakładania na jednostki funkcjonujące w zbiorowości różnego rodzaju obciążeń. Jednymi z podstawowych danin publicznych są podatki. Ich wysokość i sposób pobierania są zwykle przedmiotem dyskusji pomiędzy specjalistami z tej dziedziny nauki. Największe kontrowersje wzbudzają podatki od dochodów - są one najbardziej odczuwalne przez podatników, gdyż w sposób bezpośredni zmniejszają poziom osiąganych dochodów, a tym samym możliwości konsumpcyjne czy inwestycyjne jednostki. W przypadku podatku obciążającego dochody z inwestycji giełdowych kwestią nie bez znaczenia jest fakt, iż podatek od inwestycji w sposób bezpośredni rzutuje na wysokość osiąganych zysków. Inwestorzy indywidualni są grupą dobrze zorientowaną, mobilną, skłonną do zmian i ryzyka. W związku z powyższym istnieje duże prawdopodobieństwo, iż polski rynek kapitałowy ucierpi wskutek wprowadzenia podatku poprzez ucieczkę inwestorów na giełdy, gdzie brak podatku lub mniejszy jego poziom podatki będą powodowały, iż zwrot z inwestycji będzie wyższy. Odpływ taki rzutowałby z kolei na stan polskiej gospodarki. Celem pracy jest określenie, czy Polska jest krajem konkurencyjnym na tle krajów ODCE pod względem inwestycji na rynkach kapitałowych oraz odpowiedź na pytanie, jak na zwrot z tych inwestycji wpływać będzie opodatkowanie dochodów z inwestycji oraz jaką drogę w tym zakresie najlepiej obrać.
Keywords: podatki; system podatkowy; podatek dochodowy; inwestycje giełdowe; rynek kapitałowy; podatek od dochodów kapitałowych