Globalizacja funkcjonowania przedsiębiorstwa na przykladzie ING GROUP - Gomółka Lucyna (My University, 2005)
Globalizacja zmienia nasze życie i jest dla gospodarek i przedsiębiorstw poważnym wyzwaniem. W ostatnim czasie zaczyna nabierać jakościowo zupełnie innego charakteru. Otoczenie, w którym realizowane są obecnie wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze to świat nieustannej, coraz ostrzejszej i obecnie już globalnej konkurencji. Aby firma mogła w tym świecie nie tylko rozwijać się, ale by mogła przynajmniej istnieć musi ciągle poszukiwać jak najlepszych sposobów, które jej ofertę uczynią atrakcyjną rynkowo, po prostu globalnie konkurencyjną. Oznacza to, że regiony po jednej i drugiej stronie granicy muszą dobrze zrozumieć, iż powinny współpracować sobie wzajemnie pomagać. Powyższe przesłanki skłoniły autorkę do podjęcia w niniejszej pracy tego tematu. Celem pracy jest przedstawienie problematyki globalizacji na przykładzie ING oraz diagnoza stopnia globalizacji funkcjonowania tejże grupy kapitałowej.
Keywords: globalizacja; przedsiębiorstwa; przedsiębiorstwo globalne; rynki strategiczne; ING GROUP