Kryzys ekonomiczny w Polsce, a stres kadry zarządzającej organizacją w oparciu o badania w wybranych firmach w Nowym Sączu - Olchawa, Ewa (My University, 2011)
W ostatnim czasie problem kryzysu stał się problemem globalnym, który dotknął także polską gospodarkę, a w tym pracowników i menedżerów. W pracy zajęto się zagadnieniem wpływu kryzysu ekonomicznego na stres kadry zarządzającej organizacją oraz jakie reakcje i zachowania kadry zarządzającej organizacją wywołuje kryzys ekonomiczny. Badania przeprowadzono na terenie Nowego Sącza w następujących firmach: NEWAG S.A, SHELL oraz FAKRO w dniach 24 - 26 listopada 2010 r. W ogólnym ujęciu ankieta została wypełniona przez 50 osób. Respondenci zostali podzieleni na pracowników i kierowników, którzy odpowiadali na pytania zawarte w kwestionariuszu ankiety. Przeprowadzone badania wykazały, iż we wszystkich badanych firmach kryzys ekonomiczny miał ewidentny wpływ na pracę i odczucia pracowników, a także na zachowanie kadry zarządzającej. Pracownicy odczuli zwiększone naciski ze strony właścicieli na wykonywanie większej ilości obowiązków, czuli lęk przed utratą pracy, w czasie kryzysu zachowanie kadry zarządzającej stawało się agresywne, kadra zarządzająca podejmowała decyzję o zmniejszeniu zatrudnienia, co zwiększyło obawę pracowników o swoje stanowisko pracy. W badanych organizacjach występował brak właściwego przepływu informacji od kadry zarządzającej do pracowników. Zachowanie kadry zarządzającej miało wpływ na pracę i efektywność pracowników. Kadra zarządzająca odczuwała również w tym czasie lęk o firmę, zniechęcenie do pracy, wypalenie zawodowe - na skutek większej ilości pracy, jej zachowanie stawało się agresywne, podejmowała decyzję o zmniejszeniu zatrudnienia. W wyniku zwiększonej ilości pracy odczuwała znużenie przed każdym następnym tygodniem pracy. Kryzys ekonomiczny wpłynął na zmniejszenie motywacji do pracy, ale równocześnie wymuszał na nich większy wzrost mobilizacji i zwiększone zaangażowanie w wykonywanie swojej pracy. W tym czasie kadra zarządzająca podejmowała działania, mające na celu wzrost konkurencyjności, co sprawiało, iż nacisk na pracowników był dużo większy, niż w czasie przed kryzysem.

The global crisis has caused a huge problem for many countries, which became a global issue. Polish economy has also been affected by the bad global situation. In my work I have addressed the issue of the economic crisis and its impact on the organization’s management behavior caused by this difficult economic situation. Between November 24th and 26th 2010 I have conducted an analysis of the following companies: NEWAG, SHELL and FAKRO, in Nowy Sacz. In total, fifty people took part in the survey. The survey was divided between into two groups: employees and managers, who responded to the questionnaire. The main ideas of this paper are such issues as: economic crisis in Poland and its negative effect on management’s behavior, which was caused by increased pressure from employers to accomplish greater amount of tasks by the employees. Also as a result of this crisis the managers of these companies have increased the involvement in carried out work, the subordinates experienced more tension on their work, which resulted in lack of proper communication in these companies. In the times of crisis, the whole organization fears of the future brought by the weak economy. The managers try to cope with slow down within the organization. Workers feel pressure from their employers to carry out work more effectively, which brings out the fear of losing their jobs, as managers try to cut down all possible costs. As a result the researched companies had lack of the flow of the information in the companies from the managers to the employees. The behavior of the managers had an impact on the work of their subordinates and its effectiveness. Managers also sensed the concern about the companies and their future. Discouragement to perform their job, motivation reaching the lowest points and the anxiety felt to keep the company running in the times of crisis, resulted in decision to decrease the employment. However, as an effect brought by this decision the inspiration to work decreased from week to week. In consequence, the economic crisis resulted in decreased motivation to work at the same time the pressure to perform job more effectively increased.
Economic crisis in Poland and its connection to management based on the research in the chosen companies in Nowy Sacz
Keywords: gospodarka; zarządzanie zasobami ludzkimi; kadra kierownicza; zachowania w organizacji; stres; zarządzanie organizacją; kryzys ekonomiczny; menedżer