Jakość życia u młodzieży z gotowością anorektyczną - Obrzut, Agata (My University, 2011)
Zaburzenia łaknienia u osób w różnych grupach wiekowych są zagadnieniem od niedawna eksplorowanym na szeroką skalę. Dysfunkcje tego typu mogą mieć różną formę, przy czym szczególnie niebezpieczne w wymiarze jednostkowym są zaburzenia o charakterze anoreksji. W ostatniej dekadzie coraz więcej uwagi poświęca się nie tylko młodzieży z rozpoznanym jadłowstrętem psychicznym, ale również młodzieży z gotowością anorektyczną. Realizowany program badawczy dotyczył jakości życia młodzieży z wysoką gotowością anorektyczną. Przeprowadzono badania psychologiczne w których uczestniczyło 146 uczniów szkół średnich w tym 96 kobiet i 50 mężczyzn. Badania zostały przeprowadzone przy użyciu Kwestionariusza do badania indywidualnego stosunku do jedzenia Ziółkowskiej, Wielowymiarowej Skali Satysfakcji Życiowej Uczniów Huebnera oraz Psychologicznych Skal Jakości Życia w opracowaniu Uchnasta. Analiza statystyczna materiału empirycznego wskazuje na istnienie różnic w zakresie poczucia jakości życia pomiędzy młodzieżą z syndromem gotowości anorektycznej, a ich rówieśnikami. Młodzież z gotowością anorektyczną charakteryzuje się mniejszym zadowoleniem z życia, niższym poczuciem witalności oraz mniejszym poczuciem aktualnego sensu życia. Ponadto cechuje ich mniejsze zadowolenie z relacji interpersonalnych w rodzinie, szczególnie z ojcem.

Appetite disorders among persons in different age categories are the issue not for long explored on wide range. Such dysfunctions can assume a different form, particularly perilous in individual dimension are anorexic disturbances. In last decade more and more attention is devoted not only to youth with anorexia nervosa, but also to persons with anorectic readiness. Realized research program concerned the quality of life of youth with high anorectic readiness. Conducted psychological research encompassed 146 pupils of secondary school including 96 women and 50 men. The research was carried out with the aid of Questionnaire to verify individual attitude towards eating – by Ziółkowska, Multidimensional Scale of Life Satisfaction of Pupils – by Huebner and Psychological Scales of the Quality of Life - by Uchnast. Statistic analysis of empirical material indicates the existents of differences in the scope of quality of life between the youth with a syndrome of anorectic readiness and their peers. The youth with anorectic readiness are less pleased with life, have smaller vitality and sense of actual life. Furthermore, they are less contented from interpersonal relations with the family, especially with father.
The quality of life among adolescents with anorectic readiness
Keywords: anoreksja; jakość życia; młodzież; psychologia