Unia Gospodarcza i Walutowa a polskie parametry konwergencji - perspektywy członkostwa - Franaszczuk Michał (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie Unii Gospodarczej i Walutowej oraz jej waluty w kontekście członkostwa Polski w Unii Europejskiej oraz możliwości przyjęcia euro przez Polskę. Przedstawiono historię i genezę euro oraz Unii Gospodarczej i Walutowej, ewolucję koncepcji Eurolandu, oraz zaprezentowano koszty i korzyści wynikające z wprowadzenia euro. Omówiono teorie ekonomiczne, które stoją u podstaw tworzenia unii walutowych. Przedstawiono optymalny dla Polski wariant przebycia drogi „od złotówki do euro” oraz zaprezentowano rachunek zysków i strat wprowadzenia euro w Polsce.
Keywords: euro; Unia Gospodarcza i Walutowa; Europejski System Walutowy; integracja monetarna; akcesja Polski do strefy euro; rynek finansowy; polityka monetarna