Analiza procesu szkoleniowego w przedsiębiorstwie na przykładzie grupy Prefabet S.A. Oddział Długi Kąt - Święcicka, Katarzyna (My University, 2010)
Głównym celem niniejszej pracy jest przedstawienie i ocena procesu szkoleniowego w badanym przedsiębiorstwie. Chodziło zwłaszcza o pokazanie założeń polityki szkoleniowej, wyszczególnienie stosowanych technik szkoleniowych, a także wyodrębnienie realizowanych w firmie etapów cyklu szkoleniowego. Ważne było, aby sprawdzić, jak teoria dotycząca szkoleń realizowana jest w praktyce. Praca została podzielona na cztery rozdziały. Dwa pierwsze przedstawiają szkolenia w ujęciu teoretycznym, natomiast dwa kolejne pokazują jak polityka szkoleniowa funkcjonuje w przykładowej firmie. Główny cel pracy został osiągnięty, ponieważ udało się zidentyfikować, a następnie przedstawić proces szkoleniowy funkcjonujący w badanym przedsiębiorstwie. Co więcej, opis tego procesu udało się odnieść do teorii dotyczącej szkoleń, opisanej w dwóch pierwszych rozdziałach. Przedstawiono założenia polityki szkoleniowej w firmie Grupa Prefabet S.A. Oddział Długi Kąt, techniki szkoleniowe stosowane przez firmę, a także to, w jaki sposób w badanej firmie funkcjonują poszczególne etapy cyklu szkoleniowego. Co więcej, cel ogólny uwzględniał również ocenę procesu szkoleniowego firmy. Udało się to osiągnąć dzięki porównaniu niektórych elementów teoretycznych i praktycznych, a także na podstawie wyników badania przeprowadzonego wśród pracowników. Badanie to było ankietowe i dotyczyło oceny efektywności szkoleń. Równocześnie, starano się zweryfikować postawione hipotezy.
Analysis of the training process on the basis of the company “Grupa Prefabet S.A. Oddział Długi Kąt”
Keywords: szkolenia; przedsiębiorstwo; zarządzanie zasobami ludzkimi; proces szkoleniowy