Strategia rozwoju powiatu w obszarze oświaty i edukacji na przykładzie Starostwa Powiatowego w Tarnowie - Stono, Rafał (My University, 2009)
Praca ta ma na celu przedstawienie strategii rozwoju powiatu w obszarze oświaty i edukacji, zagadnień i problemów z tym związanych. Praca opiera się na materiałach zawartych w literaturze fachowej, informacjach uzyskanych w Starostwie powiatowym w Tarnowie. Dobór poszczególnych badanych segmentów uzależniony był od możliwości dotarcia do materiałów badawczych, ich opracowań oraz możliwości weryfikacyjnych i porównawczych. Okres, jaki objęto badaniem to lata 2005-2007. Praca przedstawia w sposób usystematyzowany zmiany zachodzące na przełomie wieków w dziedzinie oświaty i edukacji, a także zadania, jakie zostały postawione przed samorządami powiatowymi. Ma za zadanie ukazać również problemy związane z gromadzeniem i odpowiednim podziałem posiadanych zasobów finansowych na realizację wyznaczonych zadań oświatowych. Zagadnienia związane z finansowaniem oświaty zawsze były istotne dla organów prowadzących placówki oświatowe, a wraz z demokratyzacją życia publicznego, w tym jawnością jego finansów oraz pełnym ich podporządkowaniu rygorom prawnym stały się jeszcze ważniejsze. Jest to szczególnie ważne dla władz powiatowych, gdyż chodzi tu przede wszystkim o dobro dzieci i młodzieży.
The strategy of administrative district development in the realm of education as examplified by the District of Tarnow
Keywords: oświata; edukacja; strategie rozwoju regionu; Starostwo Powiatowe w Tarnowie