Charakterystyka i funkcjonowanie przedsiębiorstw rodzinnych na przykładzie wybranych firm rodzinnych w powiecie dąbrowskim - Leżoń, Michał (My University, 2011)
Celem pracy z teoretycznego punktu widzenia jest zarysowanie istoty przedsiębiorczości rodzinnej, elementów jej historii oraz form prowadzenia działalności gospodarczej. Z empirycznego punktu widzenia zaś cel pracy sprowadzał się do przeprowadzenia badań na temat praktycznych aspektów funkcjonowania wybranych przedsiębiorstw rodzinnych w powiecie dąbrowskim. Funkcjonowanie przedsiębiorstw rodzinnych ukazane zostało na tle rozważań teoretycznych obejmujących dwa pierwsze rozdziały pracy oraz na zasadzie rozdziału badawczego, który jest ostatnim rozdziałem pracy. Poprzedza go rozdział przybliżający podstawowe dane na temat obszaru badań ankietowych, których wyniki zaprezentowane zostały w ostatnim rozdziale. Taka struktura pracy pozwala na możliwie pełne ukazanie problemu. Daje bowiem teoretyczny pogląd na istotę przedsiębiorstw rodzinnych oraz pozwala na zweryfikowanie teoretycznych rozważań z praktycznego punktu widzenia. Przeprowadzona ankieta z przyczyn obiektywnych dotyka jedynie niektórych zagadnień związanych z problemami jakie na co dzień stawia przed przedsiębiorcami rzeczywistość w jakiej funkcjonują. Jest to jednak zgodne z celem pracy, który autor sobie postawił. Przedsiębiorstwa rodzinne są specyficznymi podmiotami funkcjonującymi w ramach obrotu gospodarczego. Ich specyfika przejawia się na osobistym charakterze więzi jaki istnieje pomiędzy uczestnikami danego przedsięwzięcia. Okazuje się jednak, że przedsiębiorcy rodzinni stają naprzeciw problemów charakterystycznych dla funkcjonowania w obecnej rzeczywistości prawnej i społeczno – gospodarczej.
The Characteristics and Functioning of Family Businesses on the Example of the Dąbrowa Tarnowska County
Keywords: przedsiębiorczość; przedsiębiorczość rodzinna; działalność gospodarcza; biznes rodzinny