Analiza przyczyn i skutków zmian restrukturyzacyjnych w sektorze górnictwa węgla kamiennego w Polsce na przykładzie wybranych kopalń - Matusik, Lidia (My University, 2015)
Dla potrzeb pracy przeprowadziłam porównanie dwóch niezależnie funkcjonujących kopalni. Celem porównania była analiza przeprowadzonych procesów restrukturyzacji w kopalni Bogdanka S. A. oraz w kopalni Kazimierz – Juliusz. W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, iż nadrzędny cel zmniejszenia kosztochłonności przemysłu górniczego skutkujący redukcją zatrudnienia, zmniejszeniem wydobycia surowca oraz likwidacją zbędnych produkcyjnie pokładów węgla zainicjował zmiany w strukturach organizacyjnych kopalń. Towarzyszący zmianom stres oraz narastający opór stał się hamulcem wprowadzania reform. Analiza porównawcza miała na celu potwierdzenie głównej hipotezy badawczej, która stwierdza, iż efektywność procesów restrukturyzacyjnych w górnictwie węgla kamiennego jest ogólnie niska. Hipoteza ta została potwierdzona. Ponadto w procesie restrukturyzacji siłą napędzającą niepowodzenie zmiany okazały się związki zawodowe, które walcząc o dotychczasowe przywileje nie liczyły się z konsekwencjami swoich poczynań.

For the purposes of my work I conducted a comparison of two independently operating mines. The aim of it was an analysis of restructuring processes carried out in the mine Bogdanka S.A. and the mine Kazimierz- Juliusz. The overall aim of reducing the cost-mining industry resulting in the reduction of employment, reduction in raw material extraction and the decommissioning of redundant coal production-initiated changes in the organizational structures mines. Stress accompanying the changes and increasing the resistance has become the brake on reforms. The comparative analysis was aimed at confirmation of the main research hypothesis, which states that the effectiveness of restructuring processes in coal mining is generally low. Moreover, in the process of restructuring the driving force behind the failure of changes proved to be the unions that fight for previous authorizations did not count with the consequences of their actions.
Analysis of causes and effects restructuring changes in coal sector in Poland on the example of selected mines
Keywords: restrukturyzacja; górnictwo; opór; zmiana organizacyjna; restructuring; mining; resistance; organizational change