Perswazja w reklamie telewizyjnej produktów firmy "Mango" w kontekście jej wpływu na decyzje zakupowe odbiorców - Kuczaj, Iwona (My University, 2012)
Niniejsza praca porusza problematykę komunikacji marketingowej ze szczególnym uwzględnieniem roli instrumentów promocji produktów. Analizuje rodzaje perswazji wykorzystywane w reklamie telewizyjnej firmy „Mango”. Perswazja w reklamie jest przedstawiana w trzech wymiarach: nakłaniającym, pobudzającym oraz przekonującym i systematyzuje adekwatną do nich argumentację. Zagadnienie to jest rozpatrywane z perspektywy wpływu reklamy na decyzje zakupowe odbiorców. Opisuje formy wywierania wpływu za pośrednictwem reklam internetowych oraz warunki wyjściowe ich skuteczności. Identyfikuje reakcje wobec stosowanych technik manipulacji i ich wpływ na decyzje zakupowe. Zbadanie wpływu perswazji na zachowania konsumenckie i decyzje zakupowe nastąpiło na podstawie sondażu diagnostycznego na reprezentacyjnej grupie konsumentów dokonujących zakupów w firmie „Mango”. Są to respondenci w przedziale wiekowym 20-40 lat. Weryfikacja tez badawczych umożliwiła wstępną diagnozę skuteczności argumentów reklamowych stosowanych przez firmę „Mango” oraz stopień oddziaływania reklam perswazyjnych na decyzje zakupowe konsumentów.

This below work touch issues of marketing communication which include special role of instrument promotion product. It’s analyzing all kind of persuasion which are use in MANGO television advertisement. The persuasion in advertisement is present in three ways: encouraging, stimulant, convincing, and systematizes suitable argumentation for them. This issue is considering prospect of advertisement influence on buying decision our customers. Project describing all type of influence instrumentation which are use in internet advertisement and effective of output conditions. Identifies reaction for using manipulation techniques and influence of them on buying decision. Checking the influence of persuasion on customers behave and decision of buying was based on diagnostic survey on representative group of consumers making shopping in MANGO company. Those are respondents in the age interval from 20 to 40 years old. Review of arguments give preliminary diagnosis of effectiveness advertisement arguments using by MANGO company and also rank of affect influence persuasive advertisement on buying decision our customers.
Persuasion in television advertisement lead on MANGO company product in the context of influence on customers decision
Keywords: ankieta; komunikowanie marketingowe; perswazja; reklama; wpływ społeczny; komunikat perswazyjny; dysonans pozakupowy; decyzja zakupowa; questionnaire; marketing communication; persuasion; advertisement; society influence; persuasive statement; dissonance after shopping; shopping decision