Relacje Banku Spółdzielczego w Bieczu z przedsiębiorstwami z sektora MŚP - Drożdż, Małgorzata (My University, 2009)
Niniejsza praca na ma celu identyfikację czynników ograniczających w ostatnim okresie popyt na usługi bankowe ze strony małych i średnich przedsiębiorstw i wskazanie źródeł ich pochodzenia. Postawiono zatem następujące hipotezy badawcze; standardowa oferta skierowana do sektora małych i średnich przedsiębiorstw nie odpowiada ich oczekiwaniom,( procedury, koszty, zabezpieczenia), zapotrzebowanie na kredyty bankowe kształtuje się pod wpływem czynników związanych z firmą (sektor, lokalizacja, wykształcenie przedsiębiorcy, motywy podejmowania działalności). Motywacją do podjęcia takiego problemu badawczego była zauważalna w ostatnim okresie zmniejszająca się liczba kredytobiorców z tego sektora. Istotą pracy było znalezienie głównych czynników, które mają decydujący wpływ na zaistniałą sytuację
Cooperative Bank in Biecz and it's Relationship with Small and Medium-sized Enterprises
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; usługi bankowe