Zadania realizowane przez powiat w zakresie polityki rodzinnej i wspierania osób niepełnosprawnych na przykładzie działalności Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nowym Sączu - Igielska-Machaj, Anna (My University, 2013)
Katalog zadań powiatu ma charakter zamknięty, który można podzielić na kilka grup, obejmuje on zakres infrastruktury technicznej, zakres ładu przestrzennego i ekologicznego, zakres infrastruktury społecznej, zakres bezpieczeństwa publicznego i obronności oraz zakres reprezentacji zewnętrznej powiatu. Zakres infrastruktury społecznej obejmuje oprócz edukacji publicznej, promocji i ochrony zdrowia, politykę rodzinną oraz zadania, dzięki którym wsparcie otrzymują osoby niepełnosprawne zamieszkujące dany powiat. Na terenie powiatu funkcjonują instytucje, które realizują zadania w zakresie polityki rodzinnej oraz wspierania osób niepełnosprawnych. Tym zagadnieniom poświęcono pracę, aby przybliżyć funkcjonowanie Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nowym Sączu oraz przedstawić zakres zadań, jakie realizuje ta jednostka, w zakresie szeroko pojętej polityki rodzinnej oraz wspieraniu osób niepełnosprawnych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zawarte zostały podstawowe zagadnienia dotyczące istoty i roli samorządu terytorialnego w Polsce. Drugi rozdział charakteryzuje samorząd powiatowy oraz jego kompetencje w świetle ustawy. Zdefiniowane zostały zadania powiatu oraz organy wykonawcze powiatu i podległe jednostki pomocnicze. Kolejny rozdział przybliża krótką charakterystykę powiatu nowosądeckiego w związku z siedzibą omawianej jednostki tj. PCPR w Nowym Sączu. Ostatni rozdział pracy został poświęcony charakterystyce działalności Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Nowym Sączu, jego strukturze organizacyjnej, ze szczególnym naciskiem na opis poszczególnych zespołów realizujących zadania realizowane przez tę jednostkę powiatową, na gruncie polityki rodzinnej i wspierania osób niepełnosprawnych.
Tasus carried out by the district in terms of family policy and supporting people with disabilities based on Activity of Family Support Centre in Nowy Sącz
Keywords: samorząd terytorialny; powiat; polityka rodzinna; system pomocy rodzinnej; osoby niepełnosprawne