Finansowanie samorządowej instytucji kultury na podstawie Gminnego Ośrodka Kultury w Nawojowej - Kulpa, Jan (My University, 2011)
Praca przedstawia cele związane z zarządzaniem przez jednostki samorządu terytorialnego instytucjami kultury oraz jak wygląda wspieranie i finansowanie zadań kulturalnych przez samorząd. W pracy dokonano analizy i efektywności działań gminy w zakresie upowszechniania kultury na przykładzie Gminnego Ośrodka Kultury w Nawojowej. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy poświecono ogólnej charakterystyce samorządu lokalnego jakim jest gmina. Rozdział drugi przedstawia finansowanie zadań z zakresu kultury na szczeblu gminy, powiatu i województwa. Jakie są wydatki na kulturę na poszczególnych szczeblach administracji państwowej, przedstawia stan instytucji kulturalnych w skali kraju. Rozdział trzeci przybliża nam Gminę Nawojowa pod względem historycznym, jej położenie, przedstawia stan kultury czyli instytucje działające na rzecz kultury w Gminie. Ukazuje jakie znaczenie w upowszechnianiu kultury ma Gminny Ośrodek Kultury, jaka jest jego rola, oraz jakie prowadzi formy działalności. Ostatni rozdział zawiera analizę źródeł finansowania i pozyskiwania środków na działalności Gminnego Ośrodka Kultury, przedstawia efektywność wykorzystywania środków, możliwość pozyskania ich z innych źródeł niż budżet samorządu lokalnego. Przedstawiono również ocenę działań związanych z rozwojem kultury w Gminie Nawojowa wskazując elementy, które należałoby poprawić. Praca została oparta na literaturze z dziedziny polskiego prawa dotyczącego funkcjonowania sektora kultury w Polsce, aktów prawnych o samorządzie gminnym i instytucjach kultury oraz raportów i danych GUS, banku danych regionalnych GUS, materiałach uzyskanych w analizowanej jednostce, jak również własnych doświadczeń autora pracy.
Financing of self-governemtal culture institution
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; finansowanie inwestycji w gminie; finansowanie kultury