Proces dostosowania polskiego modelu opodatkowania pośredniego do standardów Unii Europejskiej - Szołdrowska Edyta (My University, 2004)
Wybór tematu został podyktowany faktem, iż harmonizacja opodatkowania pośredniego jest najistotniejszym elementem sprawnej realizacji zasady czterech swobód gospodarczych. Celem pracy jest analiza istoty i specyfiki opodatkowania pośredniego zarówno w polskim, jak i wspólnotowym prawie podatkowym. Ocenie poddano również niezwykle istotny proces dostosowania polskich rozwiązań w zakresie podatku VAT i podatku akcyzowego do wspólnotowych standardów w tym zakresie. Przedmiotem tej pracy jest wnikliwa, wielowarstwowa analiza zakresu, kierunków i tempa przebiegu procesów dostosowania polskich podatków pośrednich do wymogów Unii Europejskiej oraz obiektywna ocena uzyskanych dotąd rezultatów. Badaniu poddano nie tylko rozwiązania prawne polskiego i wspólnotowego systemu podatkowego, ale także uwarunkowania polityczne, społeczno-gospodarcze, finansowe oraz organizacyjne, determinujące zarówno sam przebieg, jak i efekty procesów dostosowawczych. Hipoteza badawcza zakłada, iż opodatkowanie pośrednie pełni najważniejszą rolę w procesie harmonizacji prawa podatkowego wspólnoty, istotnie wpływając na wewnątrz wspólnotowy obrót handlowy, determinując jednocześnie efektywność wymiany handlowej i sprawność narodowych systemów podatkowych.
Keywords: system podatkowy; podatki pośrednie; harmonizacja podatków w Unii Europejskiej; podatek VAT; podatek akcyzowy; standardy UE w zakresie podatku VAT