Analiza strategiczna jako podstawa wyznaczania strategii przedsiębiorstwa na przykładzie firmy z branży drzewnej - Mysza, Tadeusz (My University, 2008)
Celem głównym pracy jest budowa strategii rozwoju pozwalającej na osiągnięcie najlepszej efektywności ekonomicznej na przykładzie przedsiębiorstwa z branży drzewnej. Natomiast teza pracy brzmi: zastosowanie metod analizy strategicznej poparte analizą finansową jest niezbędne dla podjęcia optymalnych decyzji odnośnie strategii rozwoju. W pracy opracowano długoterminową strategię dla przedsiębiorstwa branży drzewnej, której realizacja pozwoli na wzrost jego wartości i osiągnięcie przez nie trwałej przewagi konkurencyjnej. Wskazane obszary stanowią kluczowe wyznaczniki strategii badanego przedsiębiorstwa. Ponadto, wypracowanie przejrzystej i wewnętrznie spójnej strategii jest pierwszym etapem do osiągnięcia sukcesu przez przedsiębiorstwo. Wyniki badań stanowią informacje wejściowe do opracowania modelu finansowego, który umożliwia prognozowanie sytuacji finansowej w różnych warunkach rynkowych oraz pozwala na ocenę możliwości generowania środków finansowych. Realizacja zadań związanych z opracowaniem i oceną przydatności zastosowania analizy strategicznej do tworzenia strategii przedsiębiorstwa branży drzewnej wymaga sekwencji i spójności podejmowanych działań tak, aby w pełni osiągnąć postawione cele. Zaproponowane podejście do oceny analizy strategicznej koncentruje się na dostarczeniu wartości dodanej, zarówno w zakresie całościowej koncepcji realizacji strategii, jak i poszczególnych jej elementów.
Strategical analysis as the basis for the enterprise strategy adoption; a Timber company case study
Keywords: strategia przedsiębiorstwa; analiza strategiczna; strategia marketingowa; analiza SWOT; rynek drzewny