Uruchomienie sklepu medycznego w systemie franchisingowym firmy Mobilex - Krzywicki Oktawian (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie jednej z możliwych strategii rozwoju przedsiębiorstw sektora MŚP, jaką jest franchising. W pracy opisano sektor MŚP, jego sytuacje ekonomiczną i znaczenie dla gospodarki, czynniki i strategie rozwoju, wymogi prawne i administracyjne napotykane przy uruchomieniu własnej działalności gospodarczej. Przedstawiono rys historyczny oraz istotę franchisingu opisując typy i formy franchisingu spotykane w przy współpracy gospodarczej oraz aspekty prawne franchisingu w Polsce Zaprezentowano narzędzie planistyczne, jakim jest biznes plan wyjaśniając pojęcie biznes planu, rodzaje oraz funkcje, jakie spełnia w przedsiębiorstwie. Opisano metodykę opracowania skutecznego biznes planu oraz jego projekcję finansową. Przedstawiono projekt uruchomienia małej firmy działającej w sieci franchisingowej opisując w nim kryteria wyboru sieci franchisingowej, a także zaprezentowano projekt biznes planu wraz z procedurą uruchomienia takiej formy działalności gospodarczej.
Start-up of medical store in franchising system of firm Mobilex
Keywords: MŚP; przedsiębiorczość; franchising; biznes-plan; strategia rozwoju przedsiębiorstwa