Analiza ekonomiczna w procesie decyzyjnym w przedsiębiorstwie na przykładzie ABM SOLID S.A. - Główczyk, Renata (My University, 2012)
Narzędziem wspierającym menedżerów w procesie decyzyjnym jest m.in. analiza ekonomiczna. Celem pracy jest wskazanie na jej zalety oraz możliwości praktycznego zastosowania w ramach procesu decyzyjnego. Uniwersalność analizy ekonomicznej pozwala na jej wykorzystanie w niemalże każdej dziedzinie aktywności przedsiębiorstwa. Analiza może dotyczyć np.: racjonalności zakupów, rentowności sprzedaży, wykorzystania posiadanego majątku rzeczowego, efektywności wykorzystania kapitału ludzkiego czy też np. dynamiki kosztów i przychodów. Analiza rozpatrywana z perspektywy czasowej pozwala zdiagnozować stan faktyczny, jak również umożliwia wyciągnięcie wniosków na przyszłość. Jedynym jej ograniczeniem jest dostępność oraz jakość danych bazowych. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział przybliża pojęcie decyzji. Podkreśla znaczenie procesu decyzyjnego w prawidłowym funkcjonowaniu przedsiębiorstwa. Rozdział drugi charakteryzuje analizę ekonomiczną jako narzędzie wspierające proces decyzyjny. W rozdziale trzecim opisano wykorzystanie analizy finansowej jako głównego składnika analizy ekonomicznej. Rozdział czwarty przedstawia ocenę działalności spółki giełdowej ABM Solid S.A. w latach 2007-2010. Analiza wyników spółki stanowi spojrzenie na efektywność wykorzystywanych przez nią zasobów. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu oraz informacje i dane finansowe analizowanej spółki publikowane i powszechnie dostępne.
Economic analysis in the process of decision making in a business enterprise as exemplified by ABM SOLID SA
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; proces decyzyjny; analiza ekonomiczna; analiza finansowa