Czynniki wpływające na decyzję o podniesieniu kwalifikacji, kompetencji zawodowych - Tokarczyk, Marzena (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest zbadanie czynników wpływających na decyzję o podniesieniu kwalifikacji, kompetencji zawodowych. Na potrzeby pracy postawiono następujące hipotezy badawcze: Hipoteza 1: Decyzje o podnoszeniu kwalifikacji są świadomie przemyślane i podejmowane samodzielnie. Hipoteza 2: Ludzie korzystają z różnych form podnoszenia kwalifikacji zawodowych. Hipoteza 3: Pracownicy podnoszą kwalifikacje z inicjatywy pracodawcy. Hipoteza 4: Podnoszenie kwalifikacji przynosi pracownikom korzyści. Część teoretyczna pracy powstała na podstawie dostępnej literatury przedmiotu, natomiast cześć praktyczną opracowano na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale pracy omówiono znaczenie procesów decyzyjnych w karierze zawodowej. Scharakteryzowano pojęcie „decyzja”, opisano procesy decyzyjne w organizacji oraz omówiono skutki decyzji. Kolejny rozdział pracy poświęcono podnoszeniu kwalifikacji i kompetencji zawodowych, omówiono formy dokształcania i rozwoju oraz potrzeby rynku pracy. Ponadto scharakteryzowano organizacje uczące się. Kariera zawodowa a kwalifikacje i kompetencje to tematy poruszane w trzeciej części pracy. W tym rozdziale dokonano charakterystyki kariery zawodowej, przedstawiono doradztwo zawodowe i ścieżki kariery. W czwartym rozdziale pracy zbadano czynniki wpływające na samo dokształcanie. W tej części pracy opisano ankietę jako narzędzie badawcze oraz przedstawiono badanie czynników wpływających na podnoszenie kwalifikacji i kompetencji, ponadto dokonano analizy wyników badań, która pozytywnie zweryfikowała wszystkie postawione wcześniej hipotezy.
Faktors affecting to the decision to improve qualifications of professionals competence
Keywords: proces decyzyjny; kariera zawodowa; kwalifikacje zawodowe; kompetencje; rozwój; kształcenie ustawiczne