Umiejętność oceniania średniego personelu medycznego w Szpitalu Specjalistycznym im. Jędrzeja Śniadeckiego - Wojakowska Marta (My University, 2007)
Zapewnienie pracy ludziom przygotowanym do zawodu zyskuje współcześnie pierwszorzędne znaczenie. Utrzymanie zatrudnienia i nadążanie za wymogami stanowisk pracy, ale także zadowolenie i satysfakcja z wykonywanej pracy pociągają za sobą konieczność permanentnego kształcenia. Aby było to możliwe, pracownikom trzeba stworzyć środowisko sprzyjające rozwojowi ich umiejętności i uzdolnień. Wybór tematyki pracy był podyktowany zamiarem poszerzenia wiedzy z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, a w szczególności podkreślenia roli motywacji i oceny w życiu zawodowym pielęgniarek i położnych pracujących w szpitalu. Ideą niniejszej pracy było zwrócenie uwagi na fakt, że dla średniego personelu medycznego nie tylko system oceniania może być motywatorem do pracy, podnoszenia i doskonalenia swoich kwalifikacji, ale może nim być także poczucie satysfakcji z jej wykonywania.
Ability of evaluation of middle medical staff in the J. Śniadecki Specialistic Hospital
Keywords: zarządzanie strategiczne zasobami ludzkimi; kultura organizacyjna; strategie personalne; kapitał intelektualny; systemy ocen pracowniczych; wartościowanie pracy; psychologia pracy; oceny pracownicze w służbie zdrowia; SOP w motywowaniu; rozwój osobowy pracowników medycznych; środowisko pracy pielęgniarek i położnych; szpital specjalistyczny; reforma służby zdrowia