Narzędzia motywowania pracowników na przykładzie Prokuratury Okręgowej w Nowym Sączu - Ruchała Agnieszka (My University, 2008)
Teoretycy przedmiotu opisują coraz to nowe sposoby i techniki motywowania pracowników do efektywnej pracy. Osiągnięcie jednak zgodności między oczekiwaniami pracownika i pracodawcy było i jest bardzo trudne. Celem niniejszej pracy jest próba scharakteryzowania procesu motywacyjnego w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu. Nie jest to typowa firma działająca na rynku lecz instytucja podległa państwu i stojąca na straży prawa. Jej działanie jest określone i uregulowane wieloma aktami prawnymi. Tym trudniej mówić w tym przypadku o motywacji. Działania kierujących jednostką są bardzo ograniczone, ale z drugiej strony podane są gotowe rozwiązania. Menedżerowie i kierujący jednostkami państwowymi chcą motywować pracowników by podwyższać poziom ich wydajności, lojalności, zainteresowania sprawami organizacji i trwałość pracy. Jednakże zbudowanie dobrego systemu motywacyjnego nie jest sprawą łatwą i wymaga dużego wyczucia oraz zaangażowania ze strony kadry kierowniczej. Kierownicy i przedsiębiorcy muszą stosować odpowiednie motywatory, a także poznać złożoną naturę motywacji, aby móc wykorzystać źródło produktywnej energii tkwiącej w każdym człowieku.
Tools of motivating employees on the example of County Prosecutor Office in Nowy Sącz
Keywords: motywowanie; teoria potrzeb; motywacja w zarządzaniu personelem; wynagrodzenia; szkolenie pracowników; Prokuratura Okręgowa w Nowym Sączu