Wykorzystanie środków UE na realizację zadań jednostek samorządowych na przykładzie gminy Grybów - Tarasek, Justyna (My University, 2015)
Niniejsza praca porusza temat pozyskiwania środków Unii Europejskiej na realizację zadań jednostek samorządowych na przykładzie gminy Grybów. Celem pracy jest przedstawienie i próba analizy wykorzystania środków pochodzących z UE, jako ważnego czynnika sprzyjającego w rozwoju omawianej gminy. Praca skupia problem oceny efektywności oraz rezultatów przedsięwzięć realizowanych przez gminę Grybów z udziałem środków z funduszy strukturalnych na przełomie 5 lat. Stwierdzono, że dzięki efektywnemu pozyskiwaniu środków, dominującym obszarem wsparcia rozwoju gminy Grybów przez ostatnie lata była infrastruktura techniczna, co w sposób znaczący wpłynęło na poprawę sytuacji gminy. W pracy wykorzystano zarówno dane pierwotne, jak i wtórne. Oparto się na metodzie sondażu diagnostycznego, wykorzystano kwestionariusz w przeprowadzonym badaniu ankietowym.

This paper raises the issue of the European Union to raise funds for the execution of tasks self-government units on the example of the commune Grybów. The purpose of this thesis is to present and attempt to analyze, the use of funds from the UE as an important factor of the development of this commune. The work focuses problem of assessing the effectiveness and results of projects implemented by the commune Grybów with the participation of the structural funds at the end of five years. It was found that through effective fundraising, dominant area municipalities Grybów development support in recent years was the technical infrastructure, which greatly improved the situation of the commune. The study used both primary data and secondary. It was based on a method of diagnostic survey, the questionnaire used in the study questionnaire.
Absorption of EU fund for the implementation of reference by local government of the example of Gmina Grybów
Keywords: Unia Europejska; fundusze strukturalne; rozwój regionalny; European Union; structural Funds; regional development; projekty unijne; EU projects