Zarządzanie jakością w logistyce zaopatrzenia na przykładzie firmy NOVITUS S.A. - Kożuch, Marcin (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest udowodnienie jak ważne jest zarządzanie jakością w procesie logistyki zaopatrzenia, jako zintegrowanego systemu przygotowania i podejmowania działań oraz decyzji o zakupie towarów. Celem szczegółowym pracy jest pokazanie, jak poprzez analizę porównawczą awaryjności wybranych urządzeń oraz odpowiedni wybór źródeł zakupu, dokładną ocenę dostawców i sprawne planowanie potrzeb materiałowych można podnieść jakość wytwarzanych produktów jak również procesów logistycznych, zredukować wydatki na materiały i tym samym zredukować koszty produkcji. Praca składa się z 4 rozdziałów. Rozdział 1 wyjaśnienia pojęcia jakości oraz przedstawia przyczyn i etapów jej rozwoju. W dalszej kolejności została przedstawiona charakterystyka TQM. Rozdział kończy się omówieniem norm serii ISO 9000 jako podstawy do budowy systemu zarządzania jakością w firmie. Rozdział 2 jest poświęcony logistyce zaopatrzenia oraz definiowaniu jakości w logistyce. Przedstawia on funkcje procesów zaopatrzenia oraz dokładnie charakteryzuje marketing zakupów. Wyodrębnia zagadnienia zakupów, zapasów i kosztów, traktując je jako istotny kompleks procesów logistycznych. Tematami zamykającymi ten rozdział są związki kompleksowego zarządzania jakością z logistyką i wykorzystanie jakości w logistyce. Rozdział 3 przedstawia charakterystykę firmy NOVITUS S.A., która jest liderem w produkcji kas fiskalnych i urządzeń współpracujących na bazie kodów kreskowych. W tym rozdziale został również przedstawiony opis rynku fiskalnego, który jest charakterystyką otoczenia przedsiębiorstwa. Ostatni, 4 rozdział przedstawia analizę działu zaopatrzenia firmy NOVITUS S.A. oraz identyfikację decyzji logistycznych pod względem jakości, planowanie potrzeb materiałowych, wybór źródeł zakupu, ocenę dostawcy, organizację dostaw, kontrole dostaw i gospodarki zapasów.
Quality management in logistic, NOVISTUS S.A. case study
Keywords: zarządzanie jakością; TQM; logistyka; Novitus S.A.