Style przywiązaniowe a inteligencja emocjonalna u osób w wieku wczesnej dorosłości - Chruślicka, Anna (My University, 2015)
Celem prezentowanych badań było poznanie związku między stylami przywiązania emocjonalnego a inteligencją emocjonalną u osób w wieku wczesnej dorosłości. Badania przeprowadzono z udziałem 120 osób, w tym 60 kobiet i 60 mężczyzn w przedziale wiekowym od 20 do 35 roku życia. W badaniach wykorzystano Kwestionariusz Stylów Przywiązania autorstwa M. Plopy, Kwestionariusz Inteligencji Emocjonalnej w adaptacji A. Ciechanowicz, A. Jaworowskiej i A. Matczak, Popularny Kwestionariusz Inteligencji Emocjonalnej opracowany przez A. Jaworowską, A. Matczak, A. Ciechanowicz, J. Stańczak, E. Zalewską oraz użyto Inwentarza Stanu i Cechy Lęku, opracowanego przez C.D. Spielbergera, J. Strelaua, M. Tysarczyk i K. Wrześniewskiego. Przeprowadzone analizy wyników wykazały istotne korelacje pomiędzy stylami przywiązania a inteligencją emocjonalną. Pozytywna współzależność zachodzi pomiędzy przywiązaniem bezpiecznym a ogólną inteligencją emocjonalną oraz zdolnościami takimi jak: akceptowanie, wyrażanie i wykorzystywanie własnych emocji w działaniu oraz zdolność do empatii. Z kolei przywiązanie lękowo-ambiwalentne oraz unikowe koreluje ujemnie z inteligencją emocjonalną i jej wszystkimi składowymi. Natomiast w obszarze stanu i cechy lęku, pozytywne korelacje zachodzą z stylem lękowo-ambiwalentnym oraz unikowym, przy czym z tym przywiązaniem nie koreluje cecha lęku. Z kolei z przywiązaniem bezpiecznym stan i cecha lęku korelują negatywnie.

The aim of this study was to investigate the relationship between emotional attachment styles and emotional intelligence among people in their early adulthood. The research was conducted on the sample of 120 people, including 60 women and 60 men aged between 20 and 35. The study used Attachment Style Questionnaire by M. Plopa, Emotional Intelligence Questionnaire adapted by A. Ciechanowicz, A. Jaworowska and A. Matczak, Popular Emotional Intelligence Questionnaire by A. Jaworowska, A. Matczak, A. Ciechanowicz, J. Stańczak, E. Zalewska; and State - Trait Anxiety Inventory by C.D. Spielberger, J. Strelau, M. Tysarczyk and K. Wrześniewski. The analysis of the results showed a significant correlation between attachment styles and emotional intelligence. A positive correlation exists between secure attachment and overall emotional intelligence and abilities such as accepting, expressing and using a person’s own emotions in action and the ability to show empathy. However, anxiety-ambivalent and avoidant attachment correlates negatively with emotional intelligence and all its components. Finally, in the area of state and trait of anxiety, there is a positive correlation with anxiety-ambivalent and avoidant style, and no correlation between this attachment and anxiety. However, state and trait of anxiety correlate negatively with secure attachment.
Attachment styles and emotional intelligence among young adults
Keywords: style przywiązania; inteligencja emocjonalna; wczesna dorosłość; młodzi dorośli; attachment styles; emotional intelligence; early adulthood; young adults