Percepcja postaw rodzicielskich a radzenie sobie ze stresem u studentów - Kamińska, Karolina (My University, 2013)
Celem pracy było sprawdzenie, czy istnieje związek pomiędzy retrospektywną oceną postaw rodzicielskich a stylem radzenia sobie ze stresem u studentów. Problem ten był przedmiotem rozważań teoretycznych jak również punktem wyjścia do przeprowadzonych badań. Do weryfikacji postawionych hipotez zakładających współwystępowanie pozytywnych postaw rodzicielskich z efektywnymi strategiami zaradczymi oraz negatywnych postaw rodzicielskich z nieefektywnymi strategami zaradczymi zastosowano następujące metody badawcze: Kwestionariusz Retrospektywnej Oceny Postaw Rodzicielskich (KPR-Roc) M. Plopy w wersji dotyczącej osobno postaw matek i ojców, ujmujący postawy rodziców wobec studentów w przeszłości, natomiast do zbadania radzenia sobie ze stresem posłużono się Wielowymiarowym Inwentarzem do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem (COPE) w adaptacji Z. Juczyńskiego i N. Ogińskiej-Bulik. W badaniach, które były przeprowadzone grupowo, brało udział 275 studentów (175 kobiet i 120 mężczyzn) w wieku między 20 a 25 rokiem życia. Wyniki poddano analizie, zinterpretowano, a na ich podstawie wysunięto wnioski. Rezultaty badań potwierdziły sformułowane hipotezy: stwierdzono dodatnie korelacje pomiędzy negatywnymi postawami rodzicielskimi a wszystkimi czynnikami COPE i pomiędzy pozytywnymi postawami a strategiami zawierającymi się w czynniku Aktywnego Radzenia Sobie oraz Poszukiwania Wsparcia z Koncentracją na Emocjach. Również wykazano ujemną korelację pomiędzy pozytywnymi postawami rodzicielskimi a strategiami zawartymi w czynnikach Zachowań Unikowych oraz Poszukiwania Wsparcia i Koncentracji na Emocjach.

The main area of interest discussed in this thesis was parental attitudes in relation to children’s strategies in coping with stress. This aspect was grounded in theoretical discussion as well as the conducted research. The main hypotheses were aimed at verifying this relationship. In order to verify the hypotheses the following methods of research were applied: The Questionnaire of retrospective assessment of parental attitudes by M. Plopa – version concerning the mothers’ and fathers’ attitudes assessed separately; and the Multidimensional Coping Inventory by Charles S. Carver, Michael F. Scheier & Jagdish K. Weintraub; adaptation Z. Juczyński, N. Ogińska- Bulik. The results were subject to statistical analyses, interpreted and conclusions were drawn. There were two hundred and seventy five (one hundred seventy five women and one hundred twenty men) students between twenty and twenty-five years of age that participated in the current study. Emerging findings confirmed the hypothesis formulated: positive correlations were observed between negative parental attitudes and all factors within COPE and between positive parental attitudes and strategies of active coping, seeking support along with concentration on emotions. In addition, there were negative correlations between positive parental attitudes and strategies based on avoidance and seeking support and concentration on emotions.
Perception of parental attitudes and coping with stress in students
Keywords: rodzice; emocje; postawa rodzicielska; studenci; stres psychologiczny