NATO - gwarant bezpieczeństwa Polski w XXI wieku - Gorzkiewicz, Ryszard (My University, 2013)
Tematem pracy jest próba ukazania NATO, jako filaru bezpieczeństwa jego państw członkowskich, jak również obszaru wpływów Sojuszu. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym skupiono się na genezie powstania NATO, jego kontekście historycznym i politycznym, przedstawiono ewolucję struktur Sojuszu. Rozdział drugi opisuje proces integracji Polski z NATO od chwili uzyskania niepodległości w 1989 roku poprzez przygotowania do wstąpienia, samo wstąpienie w roku 1999 oraz realizację pierwszych zadań po wstąpieniu do Paktu. Rozdział trzeci poświecony jest działalności Paktu na polu wojskowym, humanitarnym i dyplomatycznym, z prezentacją aktywnego udziału Polski. Przedstawia również próbę zbilansowania dotychczasowego udziału kraju w Sojuszu Północnoatlantyckim. Przy pisaniu pracy korzystano z opracowań dotyczących NATO, pomocna okazała się również strona internetowa NATO, z której to zaczerpnięto bieżące informacje na temat myśli strategicznej, operacji militarnych i humanitarnych. Przynależność Polski do struktur NATO daje w odczuciu społecznym głównie poczucie bezpieczeństwa we wciąż niestabilnym świecie.
The NATO - a security guarantor for Poland in the 21st century
Keywords: Europa; Polska w NATO; współpraca Polski z NATO; bezpieczeństwo międzynarodowe; NATO