Problematyka planowania i realizacji budowy, utrzymania i remontów dróg publicznych w mieście Nowy Sącz - Szkarłat Alicja (My University, 2008)
W ciągu ostatnich kilkunastu lat stan dróg publicznych w Polsce pogorszył się. Zdaniem Najwyższej Izby Kontroli przyczyną złej jakości dróg są przede wszystkim zbyt niskie wydatki na inwestycje i brak spójnej polityki państwa w tej dziedzinie. Wszelkie założenia polityki transportowej, programy rozwoju nie były realizowane lub realizowano je nieskutecznie. Nakłady w Polsce ma inwestycje modernizacyjne i rozwojowe w transporcie wynoszą ok. 0,3 % PKB, a według standardów unijnych udział ten powinien się kształtować na poziomie 1-1,5 %. Brak dobrej infrastruktury drogowej odczuwa cała gospodarka. Z tego powodu Polska traci duże inwestycje zagraniczne. Zła jakość dróg podnosi koszty transportu – w Polsce to ponad 15 % PKB, podczas gdy unijna średnia to 2 %. Jednak zły stan dróg przede wszystkim obniża poziom bezpieczeństwa w ruchu samochodowym. Na poprawę jakości dróg w Polsce mają wpływ głównie gminy i samorządy, które realizują politykę naprawczą szlaków drogowych na swoich terenach. Jednak przy realizacji szeregu innych, równie ważnych działań, takich jak opieka społeczna, bezpieczeństwo publiczne, oświata i edukacja czy gospodarka komunalna i ochrona środowiska, jednostki samorządu terytorialnego mają ograniczoną możliwość dofinansowania infrastruktury drogowej ze środków publicznych. Celem niniejszej pracy jest analiza problematyki planowania i realizacji budowy, utrzymania i remontów dróg publicznych w Mieście Nowy Sącz na przestrzeni trzech kolejnych lat, tj. 2005-2007, ocena sytuacji obecnej oraz propozycja podjęcia skutecznych działań zmierzających do rozwoju infrastruktury drogowej.
The problems of planning and conducting and the construction, maintenance and repairs of public roads in Nowy Sącz
Keywords: samorząd terytorialny; jednostki samorządu terytorialnego w Polsce; regulacje prawne jednostek budżetowych; budżet; dotacje; subwencje; podatki; Urząd Miasta Nowy Sącz; struktura organizacyjna urzędu; dochody miasta Nowy Sącz; remonty dróg publicznych