Charakterystyka i analiza inwestycji prorozwojowych na przykładzie gminy Kołaczyce - Jachym Danuta (My University, 2007)
Przedmiotem niniejszej pracy jest problematyka inwestycji gminnych. Inwestycje lokalne są niezwykle ważne dla rozwoju gospodarczego i społecznego gminy. Stanowią źródło przewagi konkurencyjnej. Dzięki rozwiniętej infrastrukturze gmina staje się bardziej atrakcyjna dla prywatnych inwestorów. Powoduje to spadek bezrobocia oraz ożywienie gospodarcze. Następuje rozwój kultury oraz oświaty. Ma to szczególne znaczenie dla gmin wiejskich, które niestety ciągle jeszcze charakteryzują się mniejszym poziomem rozwoju. Do takich właśnie gmin należy gmina Kołaczyce, która mimo wszystko stara się sprostać wyzwaniom XXI wieku. Celem niniejszej pracy jest ocena wpływu inwestycji na rozwój lokalny oraz próba oceny jakości i poziomu życia członków wspólnoty lokalnej, czyli badanie zależności pomiędzy poziomem i jakością inwestycji a poziomem i jakością życia mieszkańców gminy. Hipoteza badawcza brzmi: Im większe nakłady na inwestycje na poziomie lokalnym, tym większa konsumpcja społeczna oraz większe zadowolenie mieszkańców a tym samym lepsza efektywność działań władz gminnych.
The characteristics and analysis of the local investments on the example of the gmina Kołaczyce
Keywords: zarządzanie inwestycjami; finansowanie inwestycji; samorząd terytorialny w Polsce; dochody i wydatki gmin; działalność inwestycyjna gminy; gmina Kołaczyce; planowanie inwestycji w gminie