Aktualizacja sprawy polskiej na arenie międzynarodowej w latach 1987-1991 w opinii "Foreign Affaris", "Europe", "Time" oraz "World Policy Journal" - Nowak Ewa (My University, 2001)
Celem pracy jest zaprezentowanie aktualizacji sprawy polskiej na arenie międzynarodowej w latach 1987-1991 w opinii Foreign Affaris, Europe, Time oraz World Policy Journal. Zaprezentowano zagadnienie przełomowego charakteru wydarzeń 1989 roku w opinii „Foreign Affairs”, „Europe” oraz „World Policy Journal”. Dokonano interpretacji sprawy polskiej w świetle zagadnienia ewolucji systemu sowieckiego. Przedstawiono opinie dotyczące wybranych osobistości oraz wydarzeń polskich, opinie dotyczące polityki USA oraz mocarstw zachodnich wobec sprawy polskiej i całego regionu postsowieckiego, oraz opinie dotyczące nowego ładu europejskiego na tle międzynarodowym. Przedstawiono transformację gospodarczą Polski w świetle przemian zachodzących w Europie Wschodniej.
Keywords: sprawa polska na arenie międzynarodowej w latach 1987-1991; system sowiecki; polityka USA wobec regionu postsowieckiego; polityka mocarstw zachodnich wobec regionu postsowieckiego; nowy ład europejski; transformacja gospodarcza; "Foreign Affairs"; "Europe"; "World Policy Journal"