Zespoły wirtualne - Juszczak Bartosz (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przeanalizowanie i przedstawienie zjawiska, jakimi są grupy wirtualne, oraz przedstawienie autorskiego systemu informatycznego wspomagającego komunikację zespołów wirtualnych. W pracy przedstawiono definicje oraz cechy grup ludzkich jako takich oraz etapy ich tworzenia. Opisano nieformalne grupy ludzkie wewnątrz organizacji - przedstawiono przyczyny ich powstawania, komunikacji wewnętrznej oraz kwestie związane z liderowaniem takimi grupami. Zaprezentowano tematykę grup oraz cechy i aspekty związane z tymi rodzajami grup. Przedstawiono kwestię komunikacji oraz zaprezentowano autorski system do komunikacji zespołów wirtualnych.
Virtual teams
Keywords: komunikacja; zespoły wirtualne; narzędzia komunikacji zespołów wirtualnych; grupy nieformalne w organizacji; informatyka w zarządzaniu