Porównanie analizy technicznej i fundamentalnej na przykładzie wybranych spółek GPW w Warszawie - Sikora, Michał (My University, 2011)
Analiza techniczna i fundamentalna są głównymi aspektami pracy. Przedstawiono cechy łączące i różniące obie metody. Autor analizuje wykresy, formacje cenowe, wskaźniki makroekonomiczne i sprawozdania finansowe, ukazując zalety i wady poszczególnych analiz. Wynikiem badania jest porównanie obu metod na podstawie dwóch wybranych spółek. Porównanie stopy zwrotu i odpowiednich wskaźników mają ukazać skuteczniejszą z metod, choć ostateczna decyzja o wyborze metody inwestowania pozostaje oczywiście w gestii samego inwestora.
Comparison of technical analysis and fundamental analysis on the example of selected companies from the Warsaw Stock Exchange
Keywords: analiza techniczna; analiza fundamentalna; giełda; akcje; wykresy cenowe; analiza makrootoczenia; analiza wskaźnikowa