Analiza czynników motywujących pracowników pokolenia „Y” na terenie miasta Tarnowa w oparciu o badania własne - Rutyna, Sabina (My University, 2012)
Temat pracy licencjackiej został wybrany ze względu na pasję autorki związaną z zagadnieniami dotyczącymi motywacji. Chciałaby ona w przyszłości otworzyć własną firmę i wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce, zarządzając i kierując zespołem ludzkim. Młode pokolenie zaczyna dominować na rynku pracy. Autorka pragnie poznać i w szczególności zrozumieć podejście do życia oraz pracy zawodowej przedstawicieli pokolenia Y. W poniższej pracy poddano weryfikacji następującą hipotezę: Tarnowskich przedstawicieli pokolenia Y cechuje niski poziom satysfakcji z wykonywanej pracy, co wskazuje na to, iż są niewłaściwie motywowani. Przy tworzeniu niniejszej pracy autorka wykorzystała następujące materiały źródłowe: literaturę przedmiotu, strony internetowe, artykuły, akty prawne, dokumenty rządowe, w tym raport Ministerstwa Edukacji Narodowej na temat współcześnie żyjącego, młodego pokolenia Polaków. W części empirycznej prezentowana praca jest efektem własnych badań nt. motywowania pracowników pokolenia Y w wielu firmach, o różnorodnej wielkości, zlokalizowanych na terenie miasta Tarnowa. Sondażem badawczym przeprowadzonym w lipcu 2012 roku objęto 50 osób. Autorka pracy, realizując wybrany temat oparła się również na własnych przemyśleniach, a także doświadczeniu własnych.
The analysis of factors motivating the generation “y” employees in the city of Tarnów as based opon the author's own research
Keywords: motywacja; motywacja pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; człowiek w organizacji