Kredyty hipoteczne i ryzyko z nimi związane na przykładzie ING Banku Śląskiego S.A. - Kurdziel, Małgorzata (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie, jak złożonym tematem jest ryzyko kredytowe, jak wygląda aktualnie w naszym kraju rynek kredytów hipotecznych oraz jak z analizą klienta ubiegającego się o taki kredyt radzi sobie ING Bank Śląski SA. W swojej pracy chciałam pokazać, iż ryzyko związane z zaciąganie kredytu hipotecznego jest procesem skomplikowanym i trudnym, zarówno od strony banku jak również od strony klienta. Bank musi ocenić, czy klient będzie w stanie spłacać kredyt hipoteczny, który zaciągany jest na duże kwoty oraz długi okres czasu oraz czy zabezpieczenie, które dostaje od klienta spełnia wszelkie wymagania prawne i techniczne. Cała praca jest pośrednio związana z zawodem który wykonuję, czyli doradztwem kredytowym. Jako doradca, jestem pierwszym szczeblem w ocenie ryzyka kredytowego. Rozmawiając z klientem, to ja muszę ocenić czy bank, pomimo pozytywnej oceny zdolności kredytowej, nie poniesie ryzyka związanego z niewypłacalnością klienta. Jak wynika z analizy przeprowadzonej na podstawie procedur ING Banku Śląskiego, proces badania i analizy ryzyka związanego z udzieleniem jednego kredytu jest bardzo skomplikowany. Mimo to, bank ten bardzo dobrze sobie radzi na rynku. Szybko i sprawnie przeprowadzana jest analiza finansowa i prawna osób ubiegających się o kredyty hipoteczne.
Mortgage loand and associated risk for example ING Bank Slaski S.A.
Keywords: bankowość; kredyt bankowy; kredyt hipoteczny; doradztwo finansowe; ryzyko bankowe; ryzyko kredytowe; rynek kredytów