Wykorzystanie funduszy UE na przykładzie gminy Krynica-Zdrój - Ruszkowicz, Wanda (My University, 2009)
Praca jest próbą odpowiedzi na często stawiane pytanie jak wykorzystywane są środki unijne, jaki pożytek ma z nich przeciętna gmina. Postanowiono przedstawić zagadnienie na konkretnym przykładzie jednej z gmin powiatu nowosądeckiego, gminy uzdrowiskowej Krynica. Jest to przeciętna gmina. Dochody budżetu przynoszone głównie przez miasto są w przeliczeniu na mieszkańca jednymi z większych w powiecie. Jako gmina uzdrowiskowa ma duży potencjał rozwojowy ale również wielkie potrzeby inwestycyjne. Interesujące jest jak gmina wykorzystuje możliwości, które dają różne fundusze unijne, w jakim stopniu rozwija swoją infrastrukturę i podnosi poziom życia swoich mieszkańców. Celem pracy jest wykazanie, że wykorzystanie dofinansowania z funduszy Unii Europejskiej przekłada się w sposób pozytywny na poprawę infrastruktury i poziom życia mieszkańców. Na potrzeby pracy postawiono następujące hipotezy: 1. Środki pochodzące z budżetu Unii Europejskiej korzystnie wpływają na rozwój społeczności lokalnej. 2. Bez wykorzystania pomocy unijnej niektóre inwestycje komunalne nie powstałyby nigdy, lub trwałyby bardzo długo. 3. Uproszczenie procedur aplikacji, nadzoru i rozliczania projektów współfinansowanych z budżetu Unii Europejskiej wpłynie pozytywnie na ułatwienie dostępu do funduszy. Cel pracy należy uznać za osiągnięty w całości. Hipotezy zostały udowodnione. Gmina Krynica-Zdrój pozyskuje środki na realizowane projekty. Może do tej pory nie są to imponujące kwoty, ale dokładnie uzasadnione i dobrze wykorzystane.
The use of CE funds on the example of the Municipality of Krynica-Zdrój
Keywords: fundusze strukturalne; fundusze unijne; gmina; budżet gminy