Wybrane zagadnienia polityki samorządowej w kontekście rozwoju kultury na przykładzie gminy Kraków w latach 2004-2005 - Reczyńska Dorota (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest analiza działań Gminy Kraków w latach 2004-2005 zmierzających do rozwoju i upowszechniania kultury. Przedmiotem analizy jest przede wszystkim budżet Gminy i środki finansowe przeznaczone na kulturę i ochronę zabytków, a także działalność Wydziału Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Miejskich Instytucji Kultury. Analizowane dane z budżetu Miasta Krakowa są z 2005 roku, natomiast raport gospodarczy z działalności Gminy Kraków w dziedzinie kultury i ochrony zabytków jest z roku 2004 ponieważ nie został jeszcze opublikowany z 2005 roku. Hipotezy w niniejszej pracy są następujące: kultura stanowi ważną rolę w rozwoju intelektualnym i ekonomicznym społeczeństwa; środki finansowe przeznaczone przez gminę Kraków na rozwój kultury nie są w pełni wystarczające; rozwój kultury wśród młodzieży stanowi podstawowy cel dla placówek oświatowo-wychowawczych i Miejskich Instytucji Kultury; rozwój kultury jest podstawowym celem działalności Wydziału Kultury i Dziedzictwa Narodowego; rozwój kultury objęty jest mecenatem ze strony władz samorządowych.
The selected issues of the self governmental policy in the context of the culture development based on municipality of Cracow in years 2004-2005
Keywords: sektor kultury w Polsce; źrodła finansowania kultury; administracja publiczna a sektor kultury; Kraków - Europejska Stolica Kultury; instytucje kultury w Krakowie; gmina Kraków; kultura w budżecie miasta Krakowa