Udział w zamówieniach publicznych na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa - Bodziony-Koszyk, Kinga (My University, 2012)
Niniejsza praca przedstawia zasady i tryb udzielania zamówień publicznych oraz opisuje udział w tych zamówieniach z zakresu wykonywania robót budowlanych na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa. Podkreśla znaczenie Ustawy Prawo Zamówień Publicznych jakie obowiązuje w Polsce oraz regulacje prawne jakimi należy się kierować. W pracy tej skupiono się przede wszystkim na udzielaniu zamówień publicznych z zakresu wykonywania robót budowlanych, gdyż stanowią one znaczącą większość wszystkich udzielanych zamówień publicznych na rynku krajowym. Ukazana została procedura postępowania przetargowego począwszy od podstawowych trybów stosowanych przy udzieleniu zamówienia oraz opis przedmiotu zamówienia, który przedstawia Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia. Następnie opisane zostały działania Wykonawcy w celu przygotowania poprawnej oferty oraz procedura wyboru najkorzystniejszej z nich. Kończący rozdział opisuje Przedsiębiorstwo Budownictwa Inżynieryjnego „Machnik” ukazując udział w zamówieniach publicznych oraz decydujące kryteria oceny ofert, które są najczęściej stosowane i mają ogromny wpływ na wykonywane inwestycje, a nie koniecznie najlepsze pod względem chociażby jakości świadczonych usług.

This work presents the principles and mode of procurement and describes participation in these contracts from the scope of the execution of works on the example of the selected companies. Stresses the importance Of public procurement law which applies in Poland and legal regulations that should be followed. This work focused primarily on the award of public contracts from the scope of the works, because they constitute a significant majority of all awarded public contracts in the domestic market. The tendering procedure was shown starting from the basic modes used to award a contract and the description of the subject contract, which represents the specification of essential Terms of the contract. Then the contractor's activities are described in order to prepare the correct bid and selection procedure the best of them. The ending chapter describes the Engineering Construction Company "Machnik" showing the participation in public procurement and the decisive criteria for the evaluation of the tenders, which are commonly used and have a huge impact on the performed investments, and not necessarily the best in terms of even quality of the services provided.
Participation in public procurement for example selected company
Keywords: przetargi; Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia; tryby zamówień publicznych; oferta przetargowa; kryteria oceny ofert; public procurement; tenders; the specification of essential terms of the contract; the public procurement modes; the tender; the decisive criteria for the evaluation of tenders; zamówienia publiczne