Motywacja do pracy w systemach podatkowych w Polsce i Wielkiej Brytanii - Arendar, Anastasiia (My University, 2009)
Najważniejszym celem mojej pracy było zidentyfikowanie czynników motywacji do pracy powstającej przez finansowy stymulator najsłabszych warstw społeczeństwa. Ponieważ pojęcie „motywacji” podporządkowuje się wielu zmiennym (wiek, status społeczny, wykształcenie, kultura, religia, itd.), często materialne zachęty mogą nie znajdować się w pierwszym szeregu decydujących o podjęciu pracy czynników, zwłaszcza dla osób o pewnym poziomie wykształcenia, doświadczenia oraz wysokiej pozycji na rynku pracy. Ewentualne zmiany dochodu netto pozwalające na różne poziomy zadowolenia z zaspokajania podstawowych potrzeb, dotyczą najbardziej osób albo rodzin o przychodach minimalnych. Realizując wyżej postawione cele, w pracy poddano weryfikacji następujące hipotezy badawcze: 1. Na motywację do pracy ma wpływ wyłącznie czynnik finansowy. 2. Uchylenie od płacenia podatków jest etyczne w szczególnych przypadkach. 3. Minimum socjalne jest dostępne dla osób pobierających zasiłki w Wielkiej Brytanii i Polsce.
Taxation and work motivation: comparative analysis of Poland and Great Britian
Keywords: motywacja; płaca