Rola stylu przywództwa w skutecznym zarządzaniu przedsiębiorstwem - Frączek, Katarzyna (My University, 2012)
W pracy została ukazana istota przywództwa, definicje oraz funkcje zarządzania, a także rola jaką odgrywa przywództwo w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Zaprezentowane zostały szkoły odnoszące się do nauki o zarządzaniu oraz ich klasyfikacja. Praca zawiera różnorodne definicje przywództwa i zarządzania, a także pokazuje różnice występujące między zarządzaniem i przywództwem oraz przywódcą a menedżerem, porównanie kierowania z przewodzeniem. W pracy przedstawione zostały jednowymiarowe, dwuwymiarowe oraz współczesne ujęcie przywództwa. Ukazane zostały również modele odnoszące się do wybranych koncepcji przywództwa. W części badawczej przeprowadzono analizę procesów zarządzania w organizacji wykorzystując kwestionariusz diagnostyczny opracowany przez R. Likerta. Dokonano identyfikacji stylu przywództwa jaki występuje w organizacji. Ankieta miała na celu ukazanie kwestii dotyczących kierowania, motywowania, decydowania, określenia celów kontrolowania oraz sposobu komunikowania w badanej firmie. Zaprezentowana została także ocena i propozycje usprawnień w badanym przedsiębiorstwie. Głównym celem jest określenie stylów kierowania w odniesieniu do głównych funkcji kierowniczych w badanej firmie.

The paper shows the essence of leadership, as well as definitions and functions of management, and the role played by the leadership in enterprise management. In this study different schools of thought are presented relating to management science and classification. The work includes a variety of definitions of leadership and management, and also shows differences between management and leadership as well as leader and manager. The study presents the one-dimensional, two-dimensional and contemporary approaches to leadership. The research part of the analysis of processes with in the organization using a diagnostic questionnaire developed by R. Likert. In the paper the leadership style is identified. The survey was designed to present the issues relating to management, motivation, decision, determination of the purpose of monitoring and tell the question how to communicate in the studied company. In the research paper, the analysis of management processes within the organization is conducted. The main objective in the work is identify leadership styles in relation to key leadership roles in the studied company.
The role of leadership style in an effective Enterprise Management
Keywords: przywództwo; style przywództwa; zarządzanie; kierowanie; teorie przywództwa; ankieta; management; leadership; leadership styles; leadership theories; questionnaire