Specyfika funkcjonowania grup kapitałowych w Polsce na przykładzie Kopex S.A. - Katra, Jakub (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie specyfiki takich uczestników polskiego rynku, jakimi są grupy kapitałowe, w oparciu o przykład powstałej w transformującej się gospodarce Grupy Kapitałowej Kopex S.A. W pracy poświęcono także uwagę motywom i procesowi tworzenia grup kapitałowych w Polsce, w dużej mierze rzutującym na ich późniejsze funkcjonowanie. Realizacji tak założonych celów podporządkowana została struktura pracy, która składa się ze wstępu, trzech merytorycznych części i zakończenia. Rozdział pierwszy przedstawia charakterystykę motywów i sposobów tworzenia grup kapitałowych oraz ich klasyfikację. Ponadto omówiono w nim główne aspekty funkcjonowania grup kapitałowych, a także ukazano największe grupy kapitałowe na świecie i w Polsce pod względem osiąganych przez nie przychodów ze sprzedaży ogółem. W rozdziale drugim została omówiona sytuacja w sektorach węgla i maszyn dla górnictwa w Polsce i na świecie, będących obszarem działania Grupy Kapitałowej Kopex S.A. Przedstawiono w nim otoczenie konkurencyjne badanej Grupy, tak w odniesieniu do rynku krajowego, jak i międzynarodowego. Rozdział trzeci zawiera charakterystykę głównych rynków, na których działa Grupa Kopex S.A., ze wskazaniem na ich specyfikę oraz kluczowe czynniki decydujące o sukcesach eksportowych i w zakresie ekspansji kapitałowej Grupy. Działania Kopex S.A. ukazano w kontekście długofalowej strategii rozwoju Spółki. W pracy poddano weryfikacji hipotezę, którą można określić następująco: Powstanie grupy kapitałowej jest skutecznym sposobem zwiększenia przewagi konkurencyjnej tworzących ją podmiotów. W tym celu w niniejszej pracy posłużono się literaturą przedmiotu, wykorzystano również informacje z wielu źródeł internetowych, w tym w szczególności giełdowych. Natomiast dokumenty źródłowe dostarczające wiedzy na temat badanego podmiotu w postaci raportów rocznych, internetowego miesięcznika Grupy Kopex – „Art of Mining” pochodziły z portalu Grupy Kopex S.A. oraz w zakresie tendencji na światowym rynku energii - ze Statystyki BP z czerwca 2010.
The characteristics of corporate groups' functioning in Poland as exemplified by Kopex S.A.
Keywords: rynek; grupy kapitałowe w Polsce; tworzenie grup kapitałowych; klasyfikacja grup kapitałowych