Śmigielska, GrażynaDębski, Łukasz2013-10-302013-10-302010-01-13http://hdl.handle.net/11199/1254Celem pracy jest analiza rozwoju franchisingu w Polsce i wybór systemu, w którym jej autor mógłby rozpocząć działanie. Hipoteza główna to: w obecnej sytuacji gospodarczej w Polsce większe szanse powodzenia ma działanie w systemie niż poza nim. Hipoteza szczegółowa: przystąpienie do systemu Biesiadowo rokuje szanse na powodzenie. Temat pracy został podyktowany tym, że nie jest łatwo w dzisiejszych czasach dokonać wyboru i prowadzić działalność, odnosząc sukcesy. Na rynku istnieje bardzo wiele podmiotów gospodarczych, które są konkurencją dla przyszłego przedsiębiorcy. Dzięki franchisingowi pierwszy etap rozwoju oraz jego kontynuacja w dalszej fazie mają pomóc w osiągnięciu zadowalających wyników. Problem ten został przedstawiony na przykładzie rozwoju systemu franchisingowego od początku jego powstania oraz na wybranej sieci z rynku gastronomicznego. Badania, których wyniki zostały umieszczone w pracy, dotyczą konkretnego systemu franchisingowego. Na ich podstawie można przeprowadzić analizę w celu identyfikacji gustów żywieniowych potencjalnych klientów. Pracę napisano w oparciu o studia literatury, źródła internetowe oraz szerokie badania własne – wywiady z właścicielem systemu, obserwacje oraz badania ankietowe.pllicencja niewyłącznafranchisingdziałalność gospodarczagastronomiaOcena możliwości prowadzenie własnej działalności w systemie franchisingowymAnalizing the possibilities of own business operated in the franchising systemmasterThesis2013-10-30