Dylemat występowania pomocy publicznej w podmiotach finansowanych ze środków publicznych na przykładzie projektów realizowanych przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Krakowie - Mazur, Zbigniew (My University, 2014)
Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej otworzyło możliwość korzystania przez podmioty publiczne i gospodarcze ze środków pomocowych stanowiących element wspólnotowej polityki spójności. Oprócz zadań ustawowych, jednostki administracji rządowej czy samorządowej często biorą czynny udział w obrocie gospodarczym, prawidłowe zakwalifikowanie wsparcia udzielanego ze środków pomocowych staje się zagadnieniem trudnym i niosącym w konsekwencji duże ryzyko. Ryzyko to ma podwójny charakter. Po pierwsze - identyfikacja wsparcia jako pomocy publicznej wiąże się z możliwością obniżenia poziomu dofinansowania projektu. Po drugie – błędne uznanie, że wsparcie nie stanowi pomocy publicznej skutkuje koniecznością zwrotu środków wraz z odsetkami oraz zakazem udzielania nowej pomocy do czasu zwrotu pomocy niezgodnej z przepisami. W niniejszej pracy przedstawiony został problem prawidłowego zakwalifikowania środków pomocowych we wnioskach aplikacyjnych jednostki rządowej administracji specjalnej. Podstawę do rozważań stanowić będą projekty zrealizowane w latach 2008-2013 przez WIOŚ w Krakowie, sfinansowane ze środków NMF i MRPO. Projekty te miały zróżnicowany charakter, a tym samym zróżnicowane przesłanki do analizy. Celem badawczym pracy była odpowiedź na pytanie, czy w przypadku podmiotów finansowanych ze środków publicznych, w tym głównie jednostek administracji publicznej, można w każdym przypadku i z góry wykluczyć, że wsparcie udzielane na realizację projektów współfinansowanych ze środków pomocowych stanowi pomoc publiczną. W przypadku projektów współfinansowanych ze środków pomocowych, realizowanych przez podmioty finansowane ze środków publicznych, ze względu na zróżnicowany charakter ich działalności, w żadnym przypadku, nie można wykluczyć, że udzielone wsparcie stanowi pomoc publiczną.

The accession of Poland to the European Union made many public and business entities eligible for benefiting from various aid funds be the element of cohesion policy of the EU. Considering the fact that apart from their statutory duties the state administration or self-government units and entities often take an active part in business trading, the proper classification of aid funding is a difficult and risk-posing task. The risk is of a dual nature. Firstly, the identification of funding as a form of public aid may in effect lower the funding of the project. Secondly, the wrongly produced conclusion that funding is not a public aid may result in the necessity of returning it with interests and suspension of future funds until the unlawfully obtained ones have been returned. This paper is an attempt to tackle the problem of proper classification of aid funds in applications to be submitted by state administration special units. The examination of the problem is based on the projects realised in the years 2008-2013 by the Voivodship Inspectorate for Environmental Protection in Cracow, financed by the Norwegian Financial Mechanism and the Regional Operational Programme for Małopolska. Both projects were of different kind that allowed to provide the varied grounds for analysis. The aim of the research was to answer the question whether in the case of the entities financed from public funds, be mainly state administration units, it is possible to rule out beforehand and in every instance that financial aid for co-financed projects is part of public aid. And thus due to different forms of the activities of the entities financed by public funds we can never rule out that in the case of projects co-financed through aid funds the obtained funding is a form of public aid
The problems of state aid for the entities financed through public funding as exemplified by the projects performed by the Voivodship Inspectorate for Environmental Protection in Cracow
Keywords: pomoc publiczna; administracja rządowa; budżet państwa; środki publiczne; Norweski Mechanizm Finansowy; Małopolski Regionalny Program Operacyjny; public aid; state administration; state budget; public funds; the Voivodship Inspectorate for Environmental Protection; Norwegian Financial Mechanism; Regional Operational Programme for Malopolska