Rola "Solidarności" w inicjowaniu zmian polityczno-gospodarczych w Polsce - Krukowski, Wojciech (My University, 2013)
Tematyką rozważań była rola "NSZZ Solidarność" w doprowadzeniu do zmian politycznych i gospodarczych w sytuacji kryzysu i zacofania ekonomicznego. Celem niniejszej pracy jest udowodnienie, że Niezależny Samorządowy Związek Zawodowy „Solidarność” był jednym z głównych czynników, które doprowadziły do zmian polityczno-gospodarczych w Polsce na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych, jak również dał możliwość działania polskim ekonomistom w kształtowaniu się nowego systemu gospodarczego. Badania w zakresie omawianego problemu oparto w znacznym stopniu na analizie publikacji i źródeł historycznych, które przedstawiały "NSZZ Solidarność" oraz najważniejsze wydarzenia, związane z działalnością ruchu oraz jego głównych przedstawicieli, jak również poszczególnych aktów prawnych. Ich zakres obejmuje przede wszystkim okres od połowy lat siedemdziesiątych do czasów pierwszych reform i zmian w Polsce. Rozważania i wnioski z powyższej pracy opierały się w największym stopniu na dziełach zwartych, które opisywały sytuację ekonomiczną i społeczną w tym okresie. Skorzystano również z publikacji prasowych z tamtego czasu, jak również wybranych aktów prawnych oraz internetu.
The role of "Solidarnosc" in inintating political and economic changes in Poland
Keywords: związki zawodowe; historia; Polska; komunizm; NSZZ Solidarność