Znaczenie rekrutacji i selekcji w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie firmy "Budmex". - Peciak, Iwona (My University, 2010)
Celem tej pracy jest przedstawienie jak duże znaczenie ma rekrutacja i selekcja pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi, a także scharakteryzowanie i ocena dostępnych metod i technik rekrutacji i selekcji pracowników, dzięki którym organizacja ma możliwość znalezienia odpowiednich pracowników, którzy dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom pomogą osiągnąć firmie sukces. Praca została napisana na podstawie literatury przedmiotu, jej analizy i przygotowania do zrealizowania podjętego tematu oraz na podstawie materiałów udostępnionych przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe „Budmex”. Firma Budmex przeprowadza rekrutację, wykorzystując tradycyjne metody doboru pracowników, natomiast selekcja opiera się wyłączne o analizę dokumentów, rozmowę kwalifikacyjną. Rekrutacja i selekcja jest bardzo ważną inwestycją, która wpływa na potencjał firmy i pozwala na osiągania sukcesów i realizację planów. Decyzje, jakie podejmują osoby podczas tego procesu wpływają na inne osoby. Metody stosowane przy dokonywaniu wyboru mogą też nieść ze sobą minusy i błędy, niemniej jednak decydować można tak, aby wyeliminować negatywny wpływ tych decyzji i spowodować ogólna poprawę ich jakości.
The importance of recruitment and selection of human resources management for example company "Budmex"
Keywords: rekrutacja; selekcja; zarządzanie zasobami ludzkimi